Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése
-

Gyalogos, biciklis és lovas turistaútvonalak a Rétyi Nyírben

A Réty Nyír jelzett  turistaútvonalainak térképe

Részletes leírás a         Bővebben>>        gombra kattintva

Turistaútvonalak

A turistaösvények térképe

1. Homárka-útja (sárga pont):

Hossz: 4,4 km; * Időtartam: 1-1,5 óra; *  Nehézség: könnyű

A Pálma vendéglő elől indul délnyugati irányba, a Homárkát (avar kori határjelző földhányás) követve vezet be a természetvédelmi területre. Kb. 1 km megtétele után jobbra fordul és az erdőt északnyugati irányba átszelve a Réty-Sepsimagyarós földútig vezet. Ezt követi észak felé, amíg teljesen kiér az erdőből. Az erdőhatárnál jobbra fordulva átvág a legelőn a szemben látszó nyíres irányába, majd annak határát követi a Nyíres panzió mellett a műútig. Azon átkelve, keleti irányba haladva beérkezik a hétvégi házak közé. Innen a Tavirózsa fogadóhoz, majd dél irányában vissza a kiindulási pontig.

Track GPS: Homárka-útja (sárga pont) --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

2. Tündérek-útja (kék pont):

Hossz: 7 km; * Időtartam: 1,5-2 óra; * Nehézség: könnyű

A Pálma vendéglő elől indul, a Homárkát (avar kori határjelző földhányás) követve vezet be a természetvédelmi területre, majd 150 m megtétele után nyugat felé térül. Az erdő közt, kisebb tavak érintésével vezet, majd a fák közül kiérve áthalad a legelőn és a nyírfák közt folytatódik a "nyolcfáig". Az innen már látszó jelzőoszloptól déli irányba követi a Réty-Sepsimagyarós földutat. Az erdős rész szélénél attól elválik, és délkeletnek fordulva áthalad a Homárkán, majd a szemközti fenyőerdő déli sarkának tart. Beérve a fenyvesbe, annak szélén keleti irányba folytatódik és a feketefenyős erdő határán visszakanyarodik északi irányba, a mezei utat követve érkezik vissza a kiindulási pontra.

Track GPS: Tündérek-útja (kék pont) --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

3. Nyírfaút (kék kereszt):

Hossz: 1,5 km; *  Időtartam: 0,5 óra; * Nehézség: könnyű

Leágazás a Tündérek-útjából (kék pont). A nyolcfától kiindulva északkeleti irányba a nyíres északi peremén vezet. 400 m megtétele után a Kovásznára vezető műút szélén levő, 2010-ben helyreállított második világháborús emlékműhöz érkezik. Innen délkeleti irányba továbbhaladva 0,5 km megtétele után csatlakozik vissza a kék pont jelzéshez, lehetővé téve egy 1,5 km-es körutat.

Track GPS: Nyírfaút (kék kereszt) --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

 

Biciklis és lovas útvonalak

A biciklis és lovas útvonalak térképe

Erdőjáró körtúra (hossza: 11,5 km) --- piros színkód

A Pálma vendéglő elől indul, majd a Homárkát (avar kori határjelző földhányás) követve vezet a természetvédelmi terület határáig, ahol nyugat fele térül. Az erdő szélén, kisebb tavak érintésével vezet, majd a fák közül kiér a legelőre. Végighalad a nyírfaliget peremén, majd rácsatlakozik a Réty-Sepsimagyarós földútra. Azt követi az erdőbe érésig, majd kb 150 m megtétele után nyugatra fordul a fák közé. Áthalad egy tisztáson, majd továbbra is a fák közt kanyargózik, míg el nem ér egy rá merőleges erdei utat, ezen folytatódik északi irányba és a területet egykor övező kerítés kapujának maradványa közt ér ki a legelőre, majd hirtelen irányt vált délnyugatra fordulaa az egykori, nyárfák által övezett Szentivánlaborfalva-Réty utat követve. Közel 900 m megtétele után délnek fordul, átvág a fenyőerdőn a Béldi-patak irányába, majd azt követi kelet fele a Homárkáig. Innen az erdő szélén halad északkeleti irányba, majd jobbra kanyarodva kisebb tavak mellett vezet el. Az erdőhatár mentén a mezei utat követve érkezik vissza a kiindulási pontra.

Track GPS: Erdőjáró körtúra --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

Óriások útja (hossza: 12,5 km) --- zöld színkód

A Pálma vendéglő elől indul, majd a Homárkát (avar kori határjelző földhányás) követve vezet a természetvédelmi terület határáig, ahol nyugat fele térül. Az erdő szélén, kisebb tavak érintésével vezet, majd a fák közül kiér a legelőre. Végighalad a nyírfaliget peremén, majd áthaladva a Réty-Sepsimagyarós földúton nyugat fele fordul és végigvezet egy vízlevezető árok mellett. Azon áthaladva követi a földutat, egy homokbuckára felkapaszkodva éri el a gyurgyalagok és parti fecskék számára otthont adó homokbányát. Tovább halad nyugati irányba az erdő széléig, ahol délnek fordul, áthalad a fenyőerdőn, és kiér a Béldi-patak mentén húzódó útra. Azt követi keleti irányba.  Újra elérve a Réty-Sepsimagyarós földutat, azon halad déli irányba a patakon átvezető híd fele, de előtte újra keletnek fordul és a védett terület határán levő kövezett úton 1,2 km megtétele után a jelzőoszlopnál északra fordul a fenyőerdő fele. A mezei utat követve vezet vissza a kiindulási pontra.

Track GPS: Óriások Útja --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

Malom út (hossza: 5 km) --- narancssárga színkód

Az Óriások útjának meghosszabbítása, 16 km-es körúttá bővítése Szentivánlaborfalva irányába. Az Óriások útjából való leágazás után (amely a homokbányától kb. 1 km-re van), az erdő szélét elhagyva nyugati irányába a legelőn halad a Feketeügy hídjáig. Azon átkelve északnyugatra tart, balról hagyva a holtágat. A faluba érve délre, majd keletre fordulva átvezet a holtágat kettőbe osztó földúton, az egykori malmot balról hagyva. Tovább halad a szennyvíztisztító állomás felé, a hídon át újra visszavezet a Feketeügy bal partjára, és egyenesen folytatódik tovább keleti irányba, amíg el nem éri az erdő szélét. Itt csatlakozik újra az előbbi kerékpárútba.

Track GPS: Malom út --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

 

Lovagló utak  (hossza: 12 km vagy 10,4 km) --- barna színkód

A „nyolcfánál” kezdődő Réty-Sepsimagyarós földúton indul, de attól hamar elválik nyugati irányba, 300 m után megkerülve egy lakóházat rátér a Szentivánlaborfalvára vezető földútra. 1 km megtétele után déli irányba fordul, és áthalad egy vízlevezető árkon. Majd hamarosan északnyugati irányba folytatódik egy 800 m-es szakaszon. Ez után délnyugati irányba fordulva elhalad egy bekerített terület mellett és egy innen már látható gémeskút felé veszi az irányt, majd keresztezi a Szentivánlaborfalvára vezető földutat.

Az itt kihelyezett irányító táblánál lehetőség van keleti irányba fordulva átszelni az erdőt, és egy 3,3 km-es szakasz után (az utolsó 1,2 km-en már az erdő szélén halad) visszacsatlakozni a lovas körútba, 10,4 km-re rövidítve azt.

A jelzőoszlopnál déli irányba tovább haladva, átszelve a legelőt, majd a szemközti erdő sarkánál délkeleti irányba fordulva egy újabb gémeskút érintésével áthalad a Béldi-patakon, és az Uzon-Sepsimagyarós községi útba csatlakozik. Ezen halad kelet felé a hídig (1,9 km). Északra fordulva áthalad a hídon és a Réty-Sepsimagyarós földúton folytatódik az erdőbe való beérésig, majd hirtelen délkeleti irányba vált és elvezet a Homárkáig. Ezen északkelet irányba az erdő szélén halad, majd 900 m megtétele után nyugat felé kanyarodik. Az erdészházat elérve újból északkeleti irányba térülve 650 m megtétele után elhagyja az erdőt. Ezt követően északnyugatra fordulva a nyírfaliget peremén vezető úton haladva ér vissza a kiindulási ponthoz.

Track GPS: Lovagló útak --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

 

<< vissza a főoldalra
Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României