Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaş - Dealul Viţelului şi Ciomad-Balvanyoş
2019-01-30

Raport de activitate Salvamont România pentru anul 2018

pentru mai multe informaţii     click    pe butonul   Detalii

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 39 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2018, an în care serviciile salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 300– 650 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 130 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine .
In anul 2018 salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical(+13% față de anul 2017), acțiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane(+ 8%). 
Dintre aceste acțiuni, un număr de 3.790 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă (+34%), 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă(+47%), 646 acțiuni iarna(-6,9%), în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară(-11,7%). Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD(+17%), 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV(+14%), iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală(-13,6%).
Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, intervenind și la peste 110 evenimente montane, ca resursă de sprijin, sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
De asemenea, au fost realizate peste 70.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
În anul 2018 serviciile salvamont au asigurat asistență de specialitate la un număr de peste 400 competiții sportive cu caracter montan fiind asistați peste 200.000 de concurenți.
Prin Dispeceratul National Salvamont s-au primit 4.350 de apeluri, direct sau prin SNAU 112 , care anunțau accidente montane, 535 de apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație in zona montana si 6.618 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montana.
Față de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 12,98% , acest lucru datorându-se faptului că numărul turiștilor la munte este în continuă creștere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activități montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, precum şi a apariției de competiții sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start.

<< înapoi la prima pagină
Calendar noutăți
Meteo
Link-uri utile
Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României