Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer és Csomád-Bálványos  természetvédelmi területek  kezelése
2016-02-26

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2016.02.26

Elkészült öt Kovászna megyei természetvédelmi terület kezelési terve 


A Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer-dombság, Veresvíz-tőzegláp, Lassúág-Honcsok-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése projekt keretében elkészült öt Kovászna megyei természetvédelmi terület kezelési terve. Ezek a területek a Csókás-Veczer-dombság, Veresvíz-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy és a Rétyi Nyír. 

A természetvédelmi kezelési terv olyan dokumentum, amely a védett természeti terület és természeti értékeinek megóvását, fenntartását, helyreállítását, valamint bemutatását szolgáló természetvédelmi kezelési módokat, továbbá a felsoroltak érdekében meghatározott korlátozásokat, kötelezettségeket tartalmazza, ezekre vonatkozó előírásokat állapít meg.


A kezelési terveket a Kovászna Megye Tanácsa által kiírt nyílt versenytárgyalás nyertese, S.C. MULTIDIMENSION S.R.L  szakemberei készítették el. A szerződés ÁFÁ-s összértéke 627.440 lej. 
Miután a terveket a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség kedvezően véleményezte, 2015 decemberében benyújtottuk a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumhoz jóváhagyásra. A jóváhagyási eljárás jelenleg folyamatban van.


 A kezelési tervek értelmében a védett területeken megengedettek tudományos tevékenységek, szervezett látogatások és nevelési tevékenységek, az ökoturizmus, a hagyományos gazdálkodási formák. Tiltott a védett állatok befogása és a védett növények leszedése, az idegen fajokat behurcolás és bármilyen olyan tevékenység folytatása mely veszélyezteti az élőhelyeket, mint például a Veresvíz tőzegláp esetében a tőzeg kitermelése. Legtöbb tevékenység esetében szükséges az adott terület gondnokságának jóváhagyása. 


A kezelési tervek elérhetők és letölthetők a projekt honlapjáról: www.natkov.ro .

A projekt kedvezményezettje és lebonyolítója Kovászna Megye Tanácsa és a 2007-2013-as Környezetvédelmi Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében nevű 4. Prioritási tengelyének támogatásával valósul meg. 


További információkért forduljon: 
Toth Szabolcs Barnabás projektmenedzserhez, tel: +40 267 313335, e-mail: tothszabolcs@kvmt.ro, 
Madarasi Csilla – kommunikációs felelőshöz, tel: +40 267 313335, e-mail: madarasicsilla@kvmt.ro.

<< vissza a főoldalra
Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României