Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése

Főoldal

Az uráli bagoly (Strix uralensis) állomány monitorizálása2021-11-26

A Bodoki- és Baróti-hegység Natura 2000-es természetvédelmi területen folyamatban van az uráli bagoly (Strix uralensis) állomány monitorizálása. Az eddig bejárt megfigyelési pontok adatai alapján az állomány helyzete stabil. A módszertan szerint előre rögzített pontokban kell a madarakat területvédő hangjuk lejátszásával válaszra bírni; esetenként oda is repülnek, „ellenőrizendő” a betolakodót. Bár nem tartozik a terület jelölőfajai közé, de a macskabagoly-állományt (Strix aluco) illetően is értékes adatokat nyerünk ilyenkor.

Készülődés a fagyos időszakra2021-11-19

A téli, fagyos időszakra való felkészülés során ősszel a legtöbb fa lehullajtja a leveleit, így vészelik át a hideg hónapokat és csak tavasszal hajtanak ki újra. A levelek elvesztése a hidegebb éjszakák és rövidülő nappalok hatására következik be. Ilyenkor a levelekben a zöld színt adó klorofill termelődése egyre csökken és amikor a többi festékanyag túlsúlyba kerül, kialakul a fák őszi színes lombozata. A karotinoid nevű anyagok adják a levelek sárgás, narancssárgás színeit, az antocián pedig a sötétpiros és lilás színeket. A levél lehullása előtt a benne lévő auxin nevű hormon csökkenése miatt megszakad a sejtek kapcsolata a levélnyél és ág közötti felületen, majd a levél leválik onnan. A leválás helyét egy szigetelő sejtréteg zárja le. A fa életfolyamatai télen sem állnak le teljesen, csak nagyon minimálisra csökkennek, így például a gyökérnövekedés is folytatódik kis mértékben. A fák télen kétféle nyugalmi szakaszon esnek át. Az egyik a mély-nyugalmi időszaknak és kb. februárig tart. Ebben az állapotban semmilyen időjárási körülmény hatására nem indul meg az élettevékenységük. Ezután következik a kényszernyugalmi időszak. Ilyenkor kedvezőtlen időjárás esetén nyugalmi állapotban maradnak, de felmelegedés esetén már kihajtanak. E két szakasz hossza fafajonként különböző. A melegebb éghajlatról származó fák kényszernyugalmi szakasza hamarabb kezdődik, ezért egy túl korai átmeneti felmelegedéskor gyorsan rügyezni kezdenek, de aztán a hideg visszatértével sajnos a rügyek lefagyhatnak.

 

Madarak etetése téli időszakban2021-11-12

Télen nem minden madárfaj vonul délre, több faj vidékünkön marad. Ugyanakkor az itt telelő madarak számát növeli az északról erre az időszakra ide húzódóké is. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeknek a madaraknak nincs szükségük etetésre, anélkül is átvészelik a téli időszakot. Etethetjük őket, de nem azért, mert az életben maradáshoz szükségük van erre, hanem hogy megfigyelhessük, tanulmányozhassuk őket, örülhessünk jelenlétüknek.
Azért, hogy tevékenységünkkel ne ártsunk, hanem valóban csak könnyítsünk énekes barátaink sorsán, figyeljünk a következőkre:
- Csak megfelelő ételt adjunk számukra: natúr olajos magvak, szalonna, egyéb állati zsiradék, alma, bogyós gyümölcsök. Gyümölcsösünkben mindig hagyjunk a fán néhány gyümölcsöt a madarak számára is.
- NE etessük őket: sós, pörkölt magvakkal, kenyérrel vagy egyéb péksüteménnyel, chips-el, főtt étellel stb.!
- NE etessük a vízimadarakat!
- Hogyha elkezdtünk etetni, azt folytassuk a hideg időszak végéig, mert az oda szoktatott madaraknak nehéz új élelemforrást találniuk
- Kerüljük el, hogy egyszerre több madár tartózkodjon az etetőn, és ezáltal a fertőzések terjedhessenek.
- Biztosítsunk megfelelő minőségű ivóvizet is, cseréljük, hogyha megfagyott.
- Néhány madárfaj a földön szerzi meg táplálékát, számukra ide szórjuk a magvakat: rigók, vörösbegy stb.
Szép élményeket kívánunk!

Photo by Lidia Stawinska on Unsplash

 

 

Crocus banaticus / bánáti sáfrány – Colchicum autumnale / őszi kikerics2021-11-11

A címben említett két, egymásra nagyon hasonlító növény virága az ősz hírnöke az erdőben és a mezőn. Mindkét növény ősszel virágzik, majd tavasszal hozza termését és akkor bújnak elő levelei is. A bánáti sáfrány az erdők növénye, az őszi kikerics csak legelőkön, kaszálókon honos. Különleges ez a későn virágzó, télen pihenő, a termést csak tavasszal meghozó stratégia a növényvilágban, amit még érdekesebbé tesz, hogy ekkorra már levelei sincsenek egyik fajnak sem. Talán erre a furcsa botanikai jelenségre utalhat a „filius ante patrem” (fiú megelőzve az atyát) kifejezés.

Két újabb menedékház2021-10-11

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat által a nyár folyamán felépített két újabb menedékház szolgálja a Kovászna megye hegyeiben túrázók biztonságát. Ezekkel együtt Kovászna megye területén 6 darab menedékház található.
A bükkfeji hegyi menedék a Baróti-hegységben található, Barót város közigazgatási területén
Helyzete: 46.034565N, 25.630057E, 817m magasságban a Miklósvár fölötti Bükkfejen a Baróti-hegységben.
Kapcsolódó jelzett túraösvények:
- Málnásfürdő (vasútállomás) – Szárazajta – Bükkfej – Köpec; piros háromszög jelzés; menetidő 7-8 óra; közepes nehézségű
- Középajta – Bükkfej – Bibarcfalva; piros kereszt jelzés; menetidő 5-6 óra; közepes nehézségű
- Miklósvár – Bükkfej – Barót; kék kereszt jelzés; menetidő 5-6 óra; közepes nehézségű
Az ojtozi hegyi menedék a Berecki-hegységben található
Helyzete: 46.053329N, 26.36314E, 908m magasságban, az Ojtozi-hágó közelében levő Csorja-tetőn a Berecki-hegységben, Bereck községben
Kapcsolódó jelzett túraösvény:
- Berecki-hegység főgerince a Lakóca csúcs irányába; piros sáv jelzés; menetidő 6-7 óra; közepes nehézségű
A többi hegyi menedék helyzete:
1. Bodoki hegyi menedék; 45.986533N, 25.896771E; magasság 1044 m, Bodoki-havasok
2. Lakócai hegyi menedék; 45.824623N, 26.371312E; magasság 1698 m; Háromszéki-havasok
3. Hármas Határ (Tekse) hegyi menedék; 45.987886N, 25.724352E; magasság, 944 m, Baróti-hegység
4. Cecelei hegyi menedék; 46.132927N, 25.975061E; magasság 1132 m; Torjai-hegység

-2021-10-05

A Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai két forrást takarítottak ki és újítottak fel Sugásfürdő közelében. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a sugásfürdői tanösvény kivitelezési munkálatai is: padok, asztalok és információs táblák kerültek kihelyezésre.

Gyermeknap2021-06-01

Kovászna megye Hegyimentő Közszolgálatának csapata sok boldogságot kíván a gyerekeknek Napjuk alkalmából. A kedvezőtlen időjárás ellenére várjuk őket szeretettel az Erzsébet-parkban.

Két turista útvonal újrafestése2021-05-14

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai Sugásfūrdő környékén újrafestettek két turista útvonalat.
Kék háromszög: Sugásfürdő - Benkő borvíz - Benkő mező (régi kék pont)
Sárga kereszt: Sugásfürdő - Vadas
 
 

Sárgahasú unka 2021-05-04

A Csókás-Veczer dombság természetvédelmi terület kétéltűinek követése során az idei év áprilisában a sárgahasú unka (Bombina variegata) populációja került megfigyelésre. A rögzített adatok alapján a faj állománya stabilnak mondható, vannak a szaporodásának megfelelő helyek.

Autósok figyelem!2021-03-30

Minden tavasszal nagy az utakon elgázolt kétéltűek és madarak száma. Előbbiek éves vándorlásukat végzik a telelőhelyről a szaporodáshoz szükséges vízfolyások, tavak felé. A madarakat az elütött állatok tetemei,, az autókból kidobált szerves hulladék, valamint a tehergépkocsikból lehulló takarmányra megjelenő rágcsálók vonzzák az utak környékére. Alacsonyabb sebességgel haladva elkerülhetjük  a vonuló kétéltűek, valamint a zsákmányukat őrző ragadozó madarak elgázolását is.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/dobbenetes-madarpusztulast-okoz-az-ut-melle-szort-etelmaradek-a-4-es-fout-egyes-szakaszain/?fbclid=IwAR06qB7El5au_S_xUQWQYdlAdoIzbYzx7ZDr6Q9YhjpWtyQWcbu6VWHzauE

 

Bemutató a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban2021-03-12

2021 március 11-én a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat bemutatót tartott a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban a hegyimentésről, túrázásról, az ezekhez használt felszerelésről, valamint a hátizsák megfelelő csomagolásáról. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen a résztvevőket megismertették a turisztikai jelzésekkel és a hegyi ösvényeken való biztonságos közlekedés szabályaival.

Ne bántsd! Ne tépd! Ne vásárold!2021-03-05

Ne bántsd! Ne tépd! Ne vásárold! Hagyd a mezőn, az erdőn, fotózd le és gyönyörködj benne. Hadd élvezze más is évek múlva, ha arra sétál. Védettek, ritkák és szépek.

 

Jó hír a téli sportok kedvelőinek! 2021-01-13

A mai nappal indul a sugásfürdői síszezon. A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat jelen van a pályán és felügyeli a résztvevők biztonságát. Megkérjük, a balesetek megelőzése érdekében tartsák be a biztonságos sízésre vonatkozó szabályokat. Mindenkit szeretettel várunk.

Foto: rekreativ.club


SÍPÁLYÁN VALÓ VISELKEDÉSI ÚTMUTATÓ
1. A többi síző és snowboardos figyelembevétele. Minden sízőnek és snowboardosnak úgy kell viselkednie a pályán, hogy senkit ne veszélyeztessen és ne okozzon kárt másnak.
2. A sebesség és a haladási irány uralása. Sebességét és haladási módját képességeinek, a terep-, hó- és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya telítettségének megfelelően kell megválasztania.
3. A haladási irány megválasztása. A hátulról érkező sízőnek és snowboardosnak úgy kell megválasztania haladási irányát, hogy az előtte haladó sízőt és snowboardost ne veszélyeztesse.
4. Előzés. Előzni lehet fentről vagy lentről, jobbról vagy balról, de mindig csak olyan távolság megtartásával, mely a megelőzött sízőnek vagy snowboardosnak minden mozgásához elegendő helyet hagy.
5. Beérkezés a pályára, elindulás és lejtőn felfelé haladás. Minden sízőnek és snowboardosnak, aki lesiklópályára érkezik, megállás után újra elindul, vagy lejtőn felfelé akar haladni, felfelé és lefelé is meg kell győződnie arról, hogy ezt magára és másokra nézve is veszélytelenül teheti meg.
6. Megállás. Minden sízőnek és snowboardosnak el kell kerülnie, hogy szűk vagy át nem látható helyeken a lesiklást szükségtelenül feltartsa. Ha ilyen helyen esik el a síző vagy a snowboardos, akkor a lehető leggyorsabban szabaddá kell tennie a helyet.
7. Felfelé vagy lefelé haladás gyalog. A lejtőn felfelé vagy lefelé gyalog haladó sízőnek vagy snowboardosnak a pálya szélén kell haladnia.
8. A jelzések figyelembevétele. Minden sízőnek és snowboardosnak figyelembe kell vennie a jelzéseket és jelöléseket.
9. Segítségnyújtás. Baleset esetén minden sízőnek és snowboardosnak kötelessége értesíteni a hegyimentőket/elsősegély állomást és segítséget nyújtani a sérült leszállításához.
10. Igazolási kötelezettség. Minden sízőnek és snowboardosnak, tekintet nélkül arra, hogy tanú vagy résztvevő, felelős vagy nem, baleset esetén meg kell adnia személyi adatait.

 

Ha a vér az életet jelenti, akkor a véradás a remény szinonimája.2020-12-23

2020 December 23-án a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapata önkéntes véradáson vett részt a sepsiszentgyörgyi vérközpontban, ezáltal hozzájárulva az amúgy is hiányos helyi vérkészlet gyarapításához. Tettükkel ösztözni szeretnék a helyi lakosságot, hogy vegyenek részt önkéntes véradáson, hisz nagy szükség van most a vérre. Aki Vért ad Életet ad!

Biztonságosabb túraútvonalak2020-10-30

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai a turisták biztonsága érdekében 50 méter hosszúságú acélsodronyt helyeztek el a kék pont turistaútvonalon (Grand Hotel Bálványos – Büdösbarlang – Buffogó-láp ) egy csúszós szakaszon, a Büdös-hegy területén. Egyúttal az időjárás által megrongált irányjelző táblák is javításra kerültek.

Sziklamászó útvonalak2020-10-22

Alpinistáknak való sziklamászó útvonalakat épít ki a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat a Vargyasi-szorosban. A részletekről a szolgálat vezetőjét, Leonid Moscviciovot kérdeztük.

Ahogy az idő engedi, dolgoznak a hegyimentők a helyszínen, a Vargyasi-szoros megyénkbe eső részén levő, 84 méter magas Ejtőkövön. Nemcsak magának az egyenként 50 méteres, 7-, illetve 8–as nehézségi fokozatú útvonalaknak a kijelölése és kiépítése a dolguk, még hátravan egy harmadik is, a sziklafalat pedig meg kell tisztítani a mozgó, veszélyes kövektől, az odavezető utat, a környező terepet is rendezni kell, még egy pallót is építeni kell a patakon át.
Az Ejtőkövön lesz tehát megyénk egyetlen alpinisták által megmászható sziklája, igaz, kicsit odébb, a szoros Hargita megyébe eső részén még van hasonló. Mert a szikla függőleges és aránylag sima felületű, nem lehetett a kezdők számára való könnyebb mászó útvonalakat is kiépíteni, de a továbbiakban még keresik az alkalmas helyszínt arra is, magyarázta Leonid Moscviciov.
Mivel lassan a turistaszezon zárása felé tartunk, a munkálatokat legkésőbb tavaszra fejezik be, ezzel párhuzamosan már a közeledő síszezonra is készülni kell, főleg a felszerelések javítása, kiegészítése van napirenden.

Bodor Tünde   
Székely Hírmondó    2020.10.22

Strix uralensis kisfilm2020-10-20

Uráli bagoly (Strix uralensis). A monitorizálás során a behívóhangokra megjelenik a környéken élő uráli bagoly. Ellenőrzi, hogy van-e betolakodó, majd távozik.

(a kisfilm elidítása - click a képre )

Uráli bagoly2020-10-13

Uráli bagoly (Strix uralensis). Az őszi időjárás beköszöntével megkezdtük a Bodoki- és Baróti-hegységek madárvédelmi terület uráli bagoly populációjának monitorizálását. A meglátogatott három helyszínből az elsőben csak egy rókát sikerült megfigyelni, de a másik kettőben a kihangosítón lejátszott bagolyhangra összesen három példány válaszolt, mint be is repültek megnézni a betolakodókat. Folytatjuk a tevékenységet a monitorizálási terv szerint.

Sziklamászó útvonalak kialakítása2020-10-07

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai a Vargyas-szoros közelében levő Ejtőkőnél elkezdték a sziklamászó útvonalak kialakítását. A munkálatok folyamatban vannak.

Két újabb menedékhely2020-09-11

Augusztus folyamán a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai két újabb menedékhelyet készítettek el a megye hegyvidéki területén a szükséghelyzetbe (baleset, rossz időjárási viszonyok stb.) került kirándulók biztonságának növelése érdekében. Az első menedék a Baróti-hegységben a Hármashatár nevű helyen található. A másik a Cecele alatt a Bodoki-havason, Bálványosfürdő környékén. A menedékek szükség esetén egyenként 4-8 személynek nyújtanak menedéket.
A háromszéki túraútvanalakról tájékozódni lehet az intézmény honlapán: www.natcov.ro > Hegyimentés > Jelzett turistaösvények

Bakancsos turizmus - Átadtak két menedékhelyet2020-09-09

Immár négy menedékhely áll a túrázók rendelkezésére Háromszéken. Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája közölte: augusztusban két ilyen létesítményt adtak át. A nyolc személy befogadására alkalmas faházak egyikét a Baróti-hegységben a Hármashatárnál, a másikat a Csomád-Bálványos térségben, a Cecele-tető közelében építették fel. Korábban a Bodoki-tetőnél és a Lakóca-csúcsnál készültek hasonló menedékhelyek.

A Hármashatárnál álló menedékhely Sepsikőröspatak közigazgatási területén található, s a gerinctúrát hivatott segíteni a Baróti-hegységben. A hivatalosan jóváhagyott teljes túraútvonal 59 km hosszú, átlagos nehézségű. A Cecele-tető környékén tíz túraútvonalat újítottak fel a hegyimentők, emellett kettőt lezártak a medveveszély miatt. Nem ajánlott gyalogtúrázni a sepsibükszádi Határ Panzió és a Szent Anna-tó, illetve a Sepsibükszád és a Mohos-láp közötti útvonalon.

Moscviciov Leonid, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetője közölte, a továbbiakban feltérképezik, hogy hol lenne még igény hasonló menedékhelyekre. A szolgálatnak négy főállású hegyimentője van, munkájukat tizennyolc önkéntes segíti.

Háromszék kiváló terep a családi túrázásra, hiszen könnyű vagy közepes túraútvonalakat a megye minden részén találni, ezért is támogatják a túraútvonalak felfrissítését, térképek készítését, menedékhelyek kialakítását – nyilatkozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Forrás: Háromszék napilap, 2020 szeptember 09.

Szerző: SZEKERES Attila  ---  Cikk megjelenési időpontja: 2020-09-09 08:00

Natura2000 ROSPA0082 határjelző információs táblák javítása2020-09-08

Tintahalgomba2020-08-18

Clathrus archeri - akárcsak a szömörcsög, ez a gombafaj is a legyek, rovarok által terjeszti spóráit. Eredeti hazája Tasmania, Új Zéland, Ausztrália, így tehát vidékünkön inváziós fajnak számít. Valószínűleg a az első világháború idején került Európába. Néhol a boszorkánytojásnak nevezett fiatal példányait fogyasztják. A képen bemutatott példányt a Dél-Hargitában találtuk.

„Everesting Challenge"2020-08-10

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai 2020 augusztus 8-án felügyeletet biztosítottak a 21 éves Vajna János teljesítménykerékpározásához a sugási úton. Az „Everesting Challenge" azt jelenti, hogy egy adott hegyi szakaszon annyiszor kell fel-le menni kerékpárral, míg ki nem gyűl a Mount Everest 8.848 m-es szintkülönbsége.
Kovászna Megye Hegyimentő Közszolgálata elismerését fejezi ki a figyelemre méltó kezdeményezésért, valamint kitartást és jó egészséget kíván ez úton is Vajna Jánosnak.

A Csomád hegység turistaösvenyeinek újrafestése2020-07-17

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapata befejezte a Csomád hegység turistaösvenyeinek újrafestését. A nyomvonalak letölthetőek a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hivatalos weboldaláról  .gpx és .kmz formátumban, a következő Link-re kattintva:   https://www.natcov.ro/?page=159&newlang=romana

Keresési akció2020-07-03

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat 2020. július 2.-án a Kovászna Megyei Rendőr főkapitányság által szervezett keresésen vett részt Gelence község területén. A 68 éves személyt 2020. április 12.-én látták utoljára.

Keresési és mentési akció2020-06-25

2020.06.24.-én a Baróti hegységben, a Görgő csúcs alatt egy újabb sikeres keresési és mentési akción vett részt a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat. Terepjáró autóval történt baleset következtében két fiatalt kellett kimenteni. Egyikük elsősegélyben részesült.

Kovászna megye természeti értékeiből2020-05-25

A kovásznai Hankó-völgy ásványkülönlegessége az aragonit-realgár-pararealgár társulás (aragonit – tűs halmazok, realgár – narancs, pararealgár – sárgás), valamint a mofetták tevékenységéhez köthető dawsonit jelenléte. A dawsonit fehér, földes halmazokként fordul elő a törésvonalhoz köthető területen, képződése magnéziumszegény környezetet feltételez. Az arzénben gazdag borvizet egykor gyógyvízként palackozták a két világháború között.            A helyszín természetvédelmi terület.
Aragonit: CaCO3; Realgár: As4S4; Pararealgár: As4S4; Dawsonit: NaAlCO3(OH)2

Javaslatok hegyvidéki túrázáshoz a Covid19 idején2020-05-15

A hegymászás alapszabályait természetesen be kell tartani és ezekhez társulnak a Covid19-es óvintézkedések.
A vírus továbbra is probléma marad, még nem tűnt el, és a hegyekbe is felhurcolhatjuk magunkkal.
A járványra való tekintettel logikus megoldásnak tűnhet, hogy egyedül menjünk túrázni, de ez nagyon veszélyes vállalkozás, így hát a csoportos túrázást javasoljuk, betartva a biztonsági távolságot egymástól.
Egy viszonylag hosszú sportolás és edzés szempontjából inaktív időszak után az ember erőnléti állapota valamint összpontosítási képessége gyengébb, ám a hegy változatlanul veszélyes, a baleset esélye nagyobb!
Javaslataink:
- Kezdetben válasszunk rövidebb, könnyebb túrákat, lehetőleg már számunkra ismert helyen.
- Kirándulásunkat alaposan tervezzük meg, helyszínét és várható időtartamát közöljük családtagjainkkal, barátainkkal vagy a hegyimentő szolgálattal.
- Okostelefonunkra töltsük le a Salvamont-Vodafone alkalmazást, legyen nálunk pót tápegység valamint megfelelő és hiánytalan felszerelés mely túránk során biztonságot ad.
- A vadállatok is elszoktak ebben az időszakban az emberi jelenléttől, nem tudhatjuk, hogyan fognak viselkedni, ha találkozunk velük élőhelyükön. Legyünk fokozottan figyelmesek e tekintetben is.
- Kerüljük a kempingezést, sátorban – menedékházban alvást, valamint a források és toalettek közelében kialakulható tömeget.
Covid19-es javaslataink:
- Mielőtt elindulnánk, mérjük meg testhőmérsékletünket, ha lázasak vagyunk, ne menjünk kirándulni, túrázni. Vigyünk magunkkal több maszkot, alkohol alapú fertőtlenítőszert, valamint egy szemeteszsákot – ne dobjunk el semmit a természetben.
- Baleset esetén a mentés bonyolultabb, nőhet a beavatkozási idő, mivel be kell tartani a Covid19-es protokollokat a mentés és a szállítás alatt is, úgy a sérült, mint a hegyimentők érdekében.
Igazából nem szabadna gondot okozzon, hogy újból elkezdünk kirándulni, túrázni, visszatérve a hegyi ösvényekre, de sokkal figyelmesebbek és felelősebbek kell legyünk egész túránk, kirándulásunk során.
Ne feledjük, kirándulásaink, túráink során a Romániai Hegyimentő Közszolgálat emberei, egységei a mi barátaink! Ők azon egyedüli szervezetek, amelyek rendelkeznek megfelelően képzett személyzettel, akik egy baleset során beavatkozhatnak, menthetnek és a sérültet megfelelő módon le tudják szállítani a hegyekből. Baleset során az egységes segélyhívó számon 112 értesítsük őket. A Nemzeti Hegyimentő Közszolgálat Irányító Központjának telefonszámát hívva (0372126668 vagy 0SALVAMONT) bármilyen, a túrázásunkhoz szükséges információt megkaphatunk, hasonlóképpen használhatjuk okoseszközön a Salvamont-Vodafone alkalmazást ezen információk eléréséhez.

Jelzett turista ösvények karbantartása2020-05-04

A Kovászna megyei Hegyimentő Közszolgálat folytatja a jelzett turista ösvények karbantartási munkálatait.

A keresési akció végeredménye2020-04-28

Sajnálatos módon nem minden mentés jár sikerrel, a mostani eltűnt személy keresése is így zárult. Három nap keresés után megtalálták a Kommandóról eltűnt férfi holttestét. A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat ez úton is felhívja a figyelmet, hogy tartsák be a természetjárás szabályait, köztük azt is, hogy ne menjenek egyedül az erdőbe vagy a hegyekbe.

 

Egy kommandói, 70 éves, 2020. április 24-én eltűnt személy keresése2020-04-27

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat egy kommandói, 70 éves, 2020. április 24-én eltűnt személy keresésében vesz részt. A mai napon a keresés hajnali 5 órakor kezdődött. A Hegyimentő Szolgálat részéről jelen levő 13 személy mellett csendőrök és helyiek vesznek részt az akcióban, kb 40-45 fő keresi az eltűntet. A keresést folytatják.

Foltos szalamandra2020-04-27

A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a legélénkebb színű kétéltű, mellyel találkozhatunk a Bodoki- és Baróti-hegységek védett területen. Fontos, hogy ne zavarjuk, amennyiben keresztezi utunkat.

Fekete gólya2020-04-14

Fekete gólya (Ciconia nigra). Visszatértek a fekete gólyák is. Javítgatták a fészket, majd máris kotlásba kezdtek.

HEGYIMENTÉS MÁSKÉNT2020-03-25

   A hegyimentők is segítenek a rászoruló időseknek. A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat csatlakozik a Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat kezdeményezéséhez, miszerint azoknak a 65 év feletti idős személyeknek, akik betegség vagy a koronavírus fertőzés miatti elővigyázatosságból nem hagyhatják el otthonukat, élelmet- és gyógyszert vásároljanak.
   A tevékenység összeghangolása érdekében hétköznapokon reggel 8:00 és délután 4:00 óra között fogadják a hívásokat a 0742-125157- es telefonszámon
.

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat óvatosságra inti a sízőket2020-01-10

2020 ianuár 8.-án három baleset is történt a sugásfürdői sípályán, két gyermek és egy felnőtt szorult a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapatának a beavatkozására. A felnőtt csak kisebb sérüléseket szenvedett, az egyik gyermeknél izomhúzódást állapítottak meg, a másik viszont súlyosan sérült, őt combcsonttöréssel Brassóba szállították, ahol meg is műtötték. (Tudomásunk szerint jól van, ez úton is gyógyulást kívánunk neki.)

Mindezt figyelembe véve a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat felhívást intéz a sízőkhöz, hogy a sípályján a tudásuknak, valamint a pályaviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, ezek szerint válasszák meg a haladási sebességüket. Legyenek óvatosak, és figyeljenek egymásra a túlzsúfolt pályákon.

Fotó: We Radio

Alapfokú elsősegély tanfolyam (BLS – Basic Life Support) 2019-12-17

A sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat felkérésére alapfokú elsősegély tanfolyamot (BLS – Basic Life Support) tartott az önkéntes hegyimentők számára.
A többlépcsősre tervezett képzés első részében bemutatásra került az újraélesztés, a törések, ficamok, a gerincsérüléses, fulladásos esetek ellátása, valamint a technikai eszközök használata.
Ez úton is köszönjük az együttműködést.

Iskola Nap Uzonban2019-12-11

Köszönjük a meghívást az uzoni "Tatrangi Sándor" Általános Iskola, Iskola Napjának a rendezvényére ahol a következő témaköröket beszéltük át a tanulókkal: a turistajelzések rendszerét, a hegyi turázás szabályait, a megfelelő ruházat fontosságát és az elsősegély nyújtás alapjait.

 

FILM Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat2019-12-02

Együtt az önök biztonságáért

Előadássorozat a Székely Mikó Kollégiumban2019-11-22

A Székely Mikó Kollégium meghívására a nyolcadikos diákoknak tart intézményünk előadássorozatot a Kovászna Megye Tanácsa kezelésében levő természetvédelmi területekről, és általában a természetvédelemről. Az első találkozóra 2019. november 22-én került sor két osztály tanulóival. A központi téma a Bodoki- és Baróti-hegység Natura 2000-es terület és ennek madarai volt, de hangsúlyt fektettünk arra is, hogy felhívjuk a diákok figyelmét az emberi tevékenység hatásainak előzetes becslésének fontosságára, ugyanis ezeknek az elhárítása sokba kerülhet, több esetben pedig lehetetlen a természetet eredeti állapotába visszaállítani. A líceum biológia szertára megfelelő környezet a közel száz éve kitömött állatokkal, hiszen a megye faunájából már eltűnt fajt is be lehet itt mutatni.

Lepkék a Bodoki-havasokban - 1. Mikóújfalu2019-11-20

1. Nagy színjátszólepke (Apatura iris)


2. Sakktáblalepke (Melanargia galathea)


3. Nagy ökörszemlepke (Maniola jurtina), hím


4. Fekete szemeslepke (Minois dryas), hím


A meghatározást köszönjük Vizauer Tibor-Csabának.

A 2019-es évet értékelő országos hegyimentő közgyűlés2019-10-31

Kovászna Megye Hegyimentő Közszolgálata is részt vett a Durău-ban (Neamț megye) megrendezett, a 2019-es évet értékelő országos hegyimentő közgyűlésen. A rendezvényen több mint 100 hegyimentő volt jelen.

A versenyvizsga eredménye2019-10-24

A Kovászna Megyei Heygimentő Közszolgálat csapata gyakorlaton vett részt2019-10-11

A Kovászna Megyei Heygimentő Közszolgálat csapata gyakorlaton vett részt, melyet a Megyei Csendőrség szervezett Zabrató közelében. A helyszínen kialakított csapatok feladata, az erdőben eltévedt két személy felkutatása volt, melyből az egyik egészségügyi problémákra hivatkozva képtelen volt útját folytatni. Miután megtalálták, az egészségügyi problémával küzdő személyt egy UT2000 hordágy segítségével leszállítottak és átadták a mentőszolgálatnak.

Iskola másként Ozsdola2019-10-07

2019. október 7-én az ozsdolai „Kún Kocsárd” Általános Iskola által szervezett Iskola másként hét programja a természetvédelem és természetjárás volt, melyre a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központot kérték fel, hogy tartson bemutatót a diákoknak. Kovászna megye természeti értékeiről, ember és természet kapcsolatáról a természetvédelmi iroda munkatársa tartott vetítéssel egybekötött előadást. A természetjárás alapszabályairól, a helyes öltözködésről, a hátizsák rendezéséről és az esetleges sérülések, balesetek megtörténtekor való eljárásról a hegyimentőkkel beszélgettek a tanulók.

Gyakorlat Sugásfürdő közelében2019-09-27

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák IV.2019-06-24

A kálnoki tölgy(ek).
A kálnoki tölgyként szokták emlegeti az unitárius templom mellett élő famatuzsálemet, feledve, hogy az úthoz közel is van még egy többszáz éves, bár nem ennyire látványos tölgy. A kocsányos tölgy (Quercus robur) mellett a hely másik nevezetessége az 1781-ben épített fa harangláb. A temetőben látható Bedő Albert (Sepsikőröspatak, 1839 – Budapest, 1918) főerdőmester síremléke. A település bejáratánál elhelyezkedő, fallal kerített református templom melletti fa haranglábat valószínűleg 1732-33-ban építhették. A helyszín szabadon látogatható.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák IV.2019-06-24

A kálnoki tölgy(ek).
A kálnoki tölgyként szokták emlegeti az unitárius templom mellett élő famatuzsálemet, feledve, hogy az úthoz közel is van még egy többszáz éves, bár nem ennyire látványos tölgy. A kocsányos tölgy (Quercus robur) mellett a hely másik nevezetessége az 1781-ben épített fa harangláb. A temetőben látható Bedő Albert (Sepsikőröspatak, 1839 – Budapest, 1918) főerdőmester síremléke. A település bejáratánál elhelyezkedő, fallal kerített református templom melletti fa haranglábat valószínűleg 1732-33-ban építhették. A helyszín szabadon látogatható.

Mentés a bálványosi Büdös - barlangnál2019-06-18

A Kovaszna Megyei Hegyimentőket egy 52 éves ferfi mentéséhez riasztották, aki a bálványosi Büdös - barlangnál esett le magasból és a tünetei hátgerincsérülésre utaltak. A sérült személyt megfelelő rögzítés után egy UT2000 hordágyon szallították a mentőig. Köszönjük a segítséget és a közreműködést a kezdivásárhelyi mentőszolgálatnak valamint a rendőrségnek.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák III.2019-06-11

Hársfák a sepsibesenyői református temetőben.
A XIII. században épített, majd többször átalakított templom falait egykor a Szent László legenda freskói díszítették, melyekről mára már csak a Huszka József (1854-1954) rajztanár, néprajzkutató által készített rajzok maradtak meg. A temető bejáratánál és a templom mellett levő két nagylevelű hársfa (Tilia platyphyllos) pontos kora nem ismert.
A helyszín szabadon látogatható, a templom megtekintését a parókián kell egyeztetni.

 

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák II.2019-05-31

Imecsfalvi gesztenyefa. Imecsfalva, Cserey-kúria.
A XVIII. századi Cserey-kúria az egyetlen Kovászna megyében, melynek megmaradt a bejárat feletti hagymakupolája. Ebben az épületben alapította meg Cserey Jánosné, született Zathureczky Emília és Vasady Nagy Gyula a Székely Nemzeti Múzeumot 1875-ben. Jelenleg óvoda és elemi iskola működik az épületben. Az udvaron álló vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) pontos kora nem ismert. A vadgesztenye nem őshonos a vidéken, parkokban, kertekben található.  A helyszín szabadon látogatható
.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák I.2019-05-29

Mikes Kelemen tölgyfái. Zágon.
A hagyomány szerint Mikes Kelemen (Zágon, 1690. augusztus – Rodostó, 1761. október 2.) édesapja, Mikes Pál ültette a két kocsányos tölgyet (Quercus robur). Valós koruk nem ismert. Egyikükről egy szélvihar következtében letört ágból 1999-ben a budapesti Mónus Béla fafaragó művész térplasztikai alkotást készített Rodostói remete és nénje címmel, mely a helybeli Mikes-Szentkereszthy kastély mellett kapott helyet. Ugyanő a 2018-ban kiszáradt fa törzsébe kétszemélyes kápolnát alakított ki.
A helyszín szabadon látogatható, Zágon központjából táblák jelölik az útvonalat.

A Csókás-Veczer védett terület élővilágából 2019-05-23

Kardoslepke (Iphicides podalirius)

Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)

Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Kökörcsin (Pulsatilla sp.)

Tájkép: gyönyörű a rálátás a még hóborította Csukás-hegységre

Tájkép: az Olt folyó és a Barcasági-medencét övező hegyvidék

Fekete gólya (Ciconia nigra)2019-05-07

Becslések szerint a Bodoki- és Baróti-hegység védett területen a fészkelő feketególyák száma 10 pár körül van. Rejtett életmódot folytat, a zavarást nem tűri, ezért ritkán kerül „lencsevégre”.

Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României