Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer és Csomád-Bálványos  természetvédelmi területek  kezelése
2016-04-26

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2016.04.26

Felmérték 5 Kovászna megyébe található természetvédelmi terület élőhelyeit

Elkészült megyénkben található öt Natura 2000 terület kezelési terve: Csókás- Veczer dombság, Felső Olt, Feketeügy, Veresvíz tőzegláp és Rétyi Nyír. A terveket a S.C Multidimension SRL készítette, a szerződés futamideje egy év volt. Miután a terveket a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség kedvezően véleményezte, 2015 decemberében benyújtottuk a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumhoz jóváhagyásra. 

 

A kezelési tervek kidolgozását tudományos felmérések előzték meg. Az öt területen összesen 11 Natura 2000 jelölő élőhely található, ezek kiterjedését és megőrzési állapotát térképezték fel. Az élőhelyvédelmi irányelv alapján ezek közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, amelyeket az eltűnés veszélye fenyeget, kicsi a természetes elterjedésük, vagy egy adott biogeográfiai régión belül jellemző sajátosságokkal bírnak. 


A Veresvíz tőzegláp összterülete 66 ha, mely három Natura 2000 jelölő élőhelytípust foglal magába: 7140 Tőzegmohás lápok és ingólápok, 7110* Dagadólápok, 91D0* Láperdők. A terület 2007-től Natura 2000 élőhelyvédelmi terület. Kovászna megye észak-keleti részén, a Nemere-hegységben, a Veresvíz-patak mentén helyezkedik el. Elszigeteltségnek köszönhetően a felsorolt élőhelyek jó megőrzési állapotban vannak, az emberi behatás viszonylag csekély.


A Rétyi Nyír természetvédelmi területen mozaikos szerkezetének és igen érdekes földrajzi jellemzőinek köszönhetően több különböző értékes élőhelytípus is jelen van. Ezek a következők: 91E0 *  Enyves éger és magas kőris alkotta ligeterdők, 91D0* Láperdők, 6430 Üde, tápanyag gazdag magas kórósok, 6440 Ártéri mocsárrétek, 6120* Meszes alapkőzetű száraz gyepek, 3150 Eutróf sekély tavak és holtmedrek hínárja, 3260 Hínáros patakok.
A Csókás-Veczer-dombság egyetlen védett élőhelytípussal rendelkezik: 40A0* Kontinentális cserjések. A területen körülbelül egy hektárnyi, jó megőrzésben lévő ilyen élőhely található.


A Feketeügy és Felső Olt természetvédelmi területek esetében nem voltak jelölve Natura 2000 védett élőhelytípusok.


A felmérések és a kezelési tervek Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése projekt kertében készültek, a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekébe, 4. Prioritási tengelyének támogatásával. 

További információkért forduljon: 
Toth Szabolcs Barnabás projektmenedzserhez, tel: +40 267 313335, e-mail: tothszabolcs@kvmt.ro, 
Madarasi Csilla – kommunikációs felelőshöz, tel: +40 267 313335, e-mail: madarasicsilla@kvmt.ro.

<< vissza a főoldalra
Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României