Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer és Csomád-Bálványos  természetvédelmi területek  kezelése
2016-06-30

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2016.06.30

Jóváhagyták öt Kovászna megyei természetvédelmi terület kezelési tervét

 

Jóváhagyták öt Kovászna megyei Natura 2000 természetvédelmi terület - a Csókás-Veczer-dombság, Veresvíz-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy és a Rétyi Nyír - kezelési tervét. Ezeket a terveket a Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer-dombság, Veresvíz-tőzegláp, Lassúág-Honcsok-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése projekt keretében S.C. MULTIDIMENSION S.R.L szakemberei készítették el. A szerződés ÁFÁ-s összértéke 627.440 lej volt.

 

 

Miután a terveket a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség kedvezően véleményezte, 2015 decemberében benyújtottuk a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumhoz jóváhagyásra. Ez a folyamat zárult le május végén mikor minisztériumi rendeletekkel jóváhagyták a kezelési terveket.

A természetvédelmi kezelési terv olyan dokumentum, amely a védett természeti terület természeti értékeinek megóvását, fenntartását, helyreállítását, valamint bemutatását szolgáló természetvédelmi kezelési módokat, továbbá a felsoroltak érdekében meghatározott korlátozásokat, kötelezettségeket tartalmazza, ezekre vonatkozó előírásokat állapít meg.

A kezelési tervek előírásainak megvalósítása az adott területek gondnokságainak és adminisztrátorainak feladata. Kovászna Megye Tanácsa a Csókás-Veczer-dombság terület kezelője, és a Veresvíz-tőzegláp valamint a Rétyi Nyír területek gondnoka, az adminisztrációs illetve a gondnoksági teendőket a Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központ látja el. A Feketeügy Natura 2000 terület gondnoka az Alutus Egyesület a Fenntartható Közösségfejlesztésért.  A Felső Olt természetvédelmi területnek nincs kinevezett gondnoka, a Brassó Megyei Környezetvédelmi Hivatal felel a területért.

A tervek elérhetők és letölthetők a projekt honlapjáról: www.natkov.ro.

A kezelési tervek jóváhagyásával zárul a Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer-dombság, Veresvíz-tőzegláp, Lassúág-Honcsok-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése projekt.

A projekt kedvezményezettje és lebonyolítója Kovászna Megye Tanácsa és a 2007-2013-as Környezetvédelmi Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében nevű 4. Prioritási tengelyének támogatásával valósul meg.

További információkért forduljon:

Toth Szabolcs Barnabás projektmenedzserhez, tel: +40 267 313335, e-mail: tothszabolcs@kvmt.ro,

Madarasi Csilla – kommunikációs felelőshöz, tel: +40 267 313335, e-mail: madarasicsilla@kvmt.ro.

 

 

<< vissza a főoldalra
Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României